به منظور حفظ ایمنی افرادی که در ساختمان مشغول به کار هستند، لازم است اطراف چاه آسانسور را بهطور کامل پوشش دهیم و از حمل مصالح از داخل چاه آسانسور به دلیل خطر آسیب زدن به ریلها خودداری کنیم. پس از اجرای آهنکشی و نصب ریلها، ضروری است که ریلها را با استفاده از نایلون پوشش دهیم تا از کثیف شدن و آسیب دیدگی آنها جلوگیری شود. توصیه میشود که سازههای فلزی چاه آسانسور را در برابر خوردگی محافظت کنیم، به این منظور میتوان از سازههایی مانند آهنگالوانیزه استفاده نمود. در مورد سازههای پیچ و مهرهای، قبل از نصب، آنها را با پوشش ضد زنگ محافظت کنیم. همچنین، در صورت اتصالات به وسیله جوش، پس از اتمام عملیات جوشکاری، از پوششهای ضد زنگ استفاده نماییم.
پس از آهنکشی و نصب ریلها، باید به جز دیوار محل نصب دربهای طبقات آسانسور، بقیه سمتها را نیز با دیوار پوشانده و از انواع دیوارهای مختلف مانند دیوار برشی، دیوار چینی، ورقهای فلزی یا شیشه استفاده نماییم، با این شرط که دیواره چاه از نظر مقاومت مکانیکی کافی برخوردار باشد و در برابر نیروهای وارده مقاومت نماید. همچنین، در صورت اعمال نیروی 300 نیوتن در 5 سانتیمتر مربع، تغییر شکل دائمی نداشته و تغییر شکل ارتجاعی آن تا 15 میلیمتر باشد.
پوشش دیواره چاه نباید ریزشی و گرد و خاکزا باشد و باید در برابر شعلههای آتش هم مقاوم باشد. مثلاً میتوان از بلوکها استفاده کرد و روی آنها را با سیمان سفید پوشاند. این کار باید از کف چاه تا زیر سقف آسانسور انجام شود و پس از آن، باید هیچ سوراخ یا حفرهای در دیواره چاه باقی نماند و دیواره چاه بهطور کامل صاف و صیقلی شود. همچنین، بهتر است دیوار چینی با کلاف آسانسور فاصله داشته باشد و در صورتی که آهنکشی با دیوار فاصله دارد و نمیتوان پشت آن را پوشش داد، بهتر است این فضاها را کاملاً پر کنیم.
پس از انجام سیمانکاری، حتماً باید روی کلافها، پیچ و مهرهها و براکتها را بهطور کامل تمیز کرده و در صورت داشتن تو رفتگی و بیرونزدگی، آنها را با زاویهای 60 درجه نسبت به افق پوشانیم. همچنین، تمهیدات لازم برای عبور برق 3 فاز و خط تلفن به موتورخانه را از خارج چاه در نظر بگیریم.