بـراکت آسانسور یکی از قطعات مهمی است که برای ریل های هدایت کننده کابین به عنوان مهارکننده عمل میکنند و مانند یک رابط بین ریل های آسانسور و آهن کشی یا سازه درون چاه کار می کند.
ریلهای آسانسور بخش مهمی از آسانسور هستند که اگر بهدرستی نصب شده باشند، آسانسور بدون هیچ مشکلی و با نرمترین حالت به سمت بالا و پایین حرکت میکند. در واقع نصب درست ریلها، دیگر ارتعاشی در حرکت آسانسور به وجود نیاورده، و عملکرد آسانسور در بهترین حالت خود خواهد بود.
براکت آسانسور مانند یک تصحیحکننده و درست کننده نا شاقولیهایی که در چاه آسانسور پیش میآید، عمل میکند. اگر بـراکت آسانسور بهدرستی عمل کند و در جای خود بهدرستی قرار بگیرد، آسانسور هم میتواند بهدرستی بالا و پایین برود.
باید بگوییم که براکتها، پایههایی هستند که ریلهای آسانسور بهوسیله آنها به سازه یا دیواره چاه نصب میشوند و در نصب و قرارگیری درست ریلهای آسانسور، نقش مهم و اساسی دارند.
اندازه و نوع براکت آسانسور بر اساس عواملی مانند سرعت حرکت، اندازه و نوع ریل، ترمز ایمنی و ظرفیت کابین آسانسور انتخاب میشود.
همانطور که در بخش ابتدایی گفتیم، نصب صحیح و درست ریلهای آسانسور به کیفیت و اجرای درست براکتها بستگی دارد. یعنی اگر براکتهای آسانسور در جزئیترین بخشهای خود بهدرستی عمل کنند، یک آسانسور باکیفیت و بدون مشکل خواهید داشت.
ولی نصب این قطعه باید بادقت و ریزکاری های دقیق همراه باشد تا بتواند بازدهی مناسب را بر اساس عملکرد مورد انتظار از خود نشان دهد. محل نصب و اتصال این قطعه به سازه، دیوارهای آجری یا بتنی و یا تیر فلزی است.
این بخش همزمان با ساخت ساختمان، احداث شده و ممکن است در برخی از ساختمانها وجود نداشته باشد که باید پس از هماهنگیهای لازم، نصب شود.
در ایران از روش آهنکشی استفاده میشود. در این روش، باید ابعاد و نوع تیر و فاصله تیرها از همدیگر را باتوجهبه نقشه ساختمان بررسی کرد. معمولاً در روش آهنکشی از براکتها را به اسکلت فلزی ساختمان متصل میشوند که در نصب بهتر آسانسور تأثیر به سزایی دارد.
عموما برای ساخت این قطعه از نبشی ورقههای آهنی و ناودانی استفاده میشود و میتوان از این متریال برای ساخت براکتهای آسانسور استفاده کرد.
در جنرال کابین براکت ها از ورقهای فولادی مبارکه با ضخامتهای 8 تا 20 میلیمتر بر اساس ظرفیت و نوع آسانسور ساخته شده اند و با رنگهای کورهای الکترواستاتیک پوشیده شدهاند که کاملاً ضدزنگ و خش هستند.
براکت آسانسور به سازهها یا دیوارهها متصل میشود. محل نصب این قطعه مطمئن و ایمنتر باشد، کیفیت و کارایی ریلها هم بهتر خواهد بود.
در واقع، این دو بخش از آسانسور (بـراکت و ریلهای آسانسور) روی یکدیگر تأثیر مستقیمی دارند و باید براکتها برای هر ریل بهدرستی در ساختمان قرار بگیرند
فاصله مناسب با دربهای طبقات و نسبت به براکتهای دیگر در طول چاه، ضروری است. این تنظیم مسافت و فاصله لازم توسط متخصصان و شرکتهای آسانسورسازی مختلف انجام میشود و کاری بسیار دقیق و مهم است.
در کف چاهک که شروع ریل گذاری روی آن است و مهار میشود، از انواع براکت های پایه یا صفحه مخصوص کف ریل استفاده میکنند. این براکت ها به کف چاه توسط پیچ و مهره نصب میشوند.
لقمه یا همان بست آسانسور قطعه ای است که در بخش های مختلف آسانسور از جمله براکت استفاده میشود و وظیفه آن محکم و ثابت نگه داشتن اجسام نگهدارنده نسبت به هم است. برای مثال در اتصال ریل به براکت از لقمه براکت استفاده میشود و هر براکت با دو لقمه ی ریل به ریل متصل می شود.
برای محاسبه تعداد لقمه در آسانسور ابتدا باید تعداد براکت را محاسبه کنیم. برای این کار تعداد ریل های مورد استفاده را در ۳ ضرب می کنیم .بنابراین به ازای هر شاخه ریل از ۳ براکت استفاده می شود.حال اگر تعداد براکت را دوبرابر کنیم.تعداد لقمه به دست می آید.
لقمه ها به طور کلی در دو دسته قالبی و پرسی قرار میگیرند و جنس آنها از چدن یا فولاد است.
حالا که با این قطعه از آسانسور آشنا شدید، باید بگوییم که براکتهای آسانسورها قطعاتی هستند که به طور ثابت به سازه میچسبند. به همین دلیل، این قطعه قابلیت تنظیم را در محل جای نصب ندارند و در نتیجه، باید پیش از نصب بسیار دقیق عملکرد.
البته ریلها را میتوان با استفاده از ورقهای پرکننده تنظیم کرد، اما تنظیم براکتها پس از نصب غیرممکن است.
برای نصب براکتهای آسانسور از براکتهای نبشی یا ورقهای فلزی نورد شده استفاده میشود که دارای سوراخهای کشویی اریب هستند.
فاصله براکتها از همدیگر در آسانسور حداقل 1.5 متر و حداکثر 2.5 متر است. این اندازهها مطابق با ریلهای آسانسور میتوانند متغیر باشند.
براکت ها در شرکت جنرال کابین به صورت جداگانه فروش نمیروند و با هر پروژه ای در صورت درخواست ارائه میشوند.
برای مشاوره رایگان و استعلام قیمت با بخش فروش تماس بگیرید.