وزنه تعادل آسانسور یکی از مهمترین بخش های آسانسور است که اهمیت بسیاری در عملکرد آسانسور دارد.

با ما در این مطلب از شرکت جنرال کابین همراه باشید تا از وزنه تعادل و کیفیت عملکرد آن، بیشتر بدانید.

چه می‌شد اگر آسانسورها در زمان کار تعادل نداشتند؟ خب قطعا برای عدهٔ زیادی تجربه بسیار بدی به‌جا می‌گذاشتند. اما به‌لطف «وزنه تعادل» این مشکل حل شده و دیگر از ناپایداری و بی‌ثباتی در آسانسور خبری نمی‌ماند.

وزنه تعادل چیست و چرا به آن نیاز داریم؟

وزنه تعادل با اعمال نیرویی مخالف، تعادل و پایداری یک سیستم مکانیکی را مهیا می‌سازد. هدف از استفاده از وزنه تعادل، سرعت بخشیدن به آسانسور و همچنین کارکرد بهینه آن است که باعث ذخیرهٔ بیشتر انرژی و کاهش هزینه‌ها می‌شود. وزنه تعادل معمولاً در آسانسورها، جرثقیل‌ها و سواری‌های سرگرمی استفاده می‌شود.

در آسانسور، سازوکار وزنه تعادل به این صورت است که توسط سیم بکسل‌هایی از طرف انتهایی کابین، اتصال به قاب وزنه برقرار می‌شود و این سیم‌ها روی فلکهٔ اصلی موتور به حرکت درمی‌آیند تا کابین اصطلاحاً در حالت «بالانس» یا «تعادل» دربیاید.

هر یک از وزنه‌ها حدود 35 تا 40 کیلوگرم جرم دارند که داخلشان از چدن یا بتن پرشده است. روی این وزنه‌ها معمولاً با روکش پلاستیکی محکم یا گالوانیزه پوشش داده می‌شود تا در هنگام پیاده‌سازی و نصب توسط کارشناس و نصاب، به دستان آن‌ها آسیبی وارد نشود. لازم به ذکر است که در تولید و ساخت وزنه‌ها سازه آن‌ها باید به‌گونه‌ای باشد تا در هنگام ترمز اضطراری شکستگی‌ای رخ ندهد و وزنه‌های درون آن به بیرون پرتاب نشوند.

نحوهٔ عملکرد وزنه تعادل آسانسور

در آسانسورهای کششی یا ترکشن (غیر هیدرولیکی)، یک وزنه تعادل سنگین بار کابین آسانسور را متعادل می‌کند، از همین رو، موتور مقدار بسیار کمتری از وزن کابین را بالا می‌برد. همچنین جالب است بدانید شاخصهٔ تعیین‌کنندهٔ وزنه تعادل توسط فرمولی مانند زیر محاسبه می‌شود:

وزن کابین + وزن 50 درصدی ظرفیت مشخص کابین

p+q/2

p = وزن کابین و مطعلقات

q = ظرفیت نفرات آسانسور × 75

مثلا اگر کابین آسانسور شما 8 نفره و وزن کابین و متعلقات آن 1000 کیلو گرم باشد به این صورت محاسبه میشود

1000 + (8*75)/2

وزنه تعادل همچنین یک وظیفهٔ مهم دیگر نیز دارد، اینکه شتاب صعودی را افزایش و شتاب نزولی را کاهش دهد تا قدرت موردنیاز برای ایجاد توسط موتور را کاهش دهد. کابین آسانسور و وزنه‌های متعادل هر دو دارای چرخ‌هایی هستند که روی ریل‌ها می‌چرخند تا از حرکت نامنظم جلوگیری کرده و سواری روان‌تری را برای مسافران فراهم کنند.

وزنه تعادل آسانسور

قطعات کمک کننده برای حفظ تعادل وزنه آسانسور 

از دیگر قطعاتی که در حفظ تعادل آسانسور به کمک وزنه تعادل می‌آید «موتور آسانسور» است که البته این وزنه تعادل است که بیشتر به موتور کمک می‌کند تا فشار کمتری برای جابه‌جایی نیاز باشد و درنتیجه موتور قدرت کمتری را تولید کند.

در مواقعی که حتی وزن آسانسور به‌علاوهٔ مسافرین و یا بار آن از توان وزنه تعادل بالاتر باشد؛ یعنی وزنه تعادل مناسبی برای این مقدار وزن به کار نگرفته شده باشد همچنان مقدار وزنی که موتور قرار است تولید کند تا آسانسور به حرکت درآید کمتر است و این باعث صرفه‌جویی زیادی می‌شود.

درواقع وزنه تعادل به موتور کمک می‌کند تا بار اضافی‌ای که قرار است متحمل شود را به جزء دیگری (وزنه تعادل) بسپرد که این کار باعث بالا رفتن بالانس و همچنین حفظ هر چه بیشتر امنیت آسانسور می‌گردد. همان‌طور که فهمیدید این کار باعث می‌شود تا کابل‌های آسانسور نیز فشار کمتری را متحمل شوند.

همچنین وزنه تعادل برای کارکرد صحیح خود به قطعات آسانسور مانند سیم بکسل، فلکه هرزگرد و کفشک نیز نیاز دارد که در ادامه به تفصیل آن‌ها می‌پردازیم.

سیم بکسل

سیم بکسل از یک دسته سیم فلزی تشکیل شده که این سیم‌ها به دور یک هستهٔ مفتولی شکل از جنس فولاد پیچیده می‌شوند. نقش سیم بکسل در آسانسور به تعلیق درآوردن کابین و وزنه تعادل است. این وسیله به‌طور مداوم به همراه کابین و وزنه تعادل در حال حرکت است. به همین دلیل است که سیم‌های بکسل همیشه درگیر تنش‌های فشاری، خمشی، پیچشی، خوردگی و سایش هستند. به‌منظور امنیت بیشتر، به‌محض دیدن پارگی در قسمت‌های بیرونی سیم بکسل آسانسور باید آن را تعویض کرد.

فلکه هرزگرد

فلکهٔ هرزگرد زمانی مورداستفاده قرار می‌گیرد که فاصله بین کابین و قاب وزنه آسانسور یا سیم بکسل هایی که به قاب وزنه متصل‌اند، بیشتر از طول فلکهٔ کششی موتور است. بدین‌صورت که با نصب فلکهٔ هرزگرد اصطکاک بین سیم بکسل و فلکه‌ها ایجادشده و نیز زاویه مناسب یا همان زاویه آلفا برای سیم‌های بکسل را فراهم می‌کند.

کفشک‌ها

کفشک‌ها معمولاً در دو نوع کفشک‌های غلطکی و لغزشی ساخته می‌شوند. کفشک‌ها در دو طرف قاب وزنه تعادل (در بالا و پایین) و یوک کابین آسانسور نصب می‌شوند. این قطعه با ریل‌های آسانسور تماس مستقیم دارد و در هنگام حرکت آسانسور در امتداد ریل‌ها حرکت نموده و کابین و وزنه آسانسور را هدایت می‌نماید. این قطعه در معرض ساییدگی بالایی قرار دارد که باید حتماً در سرویس‌های دوره‌ای آسانسور موردبررسی قرار گیرد زیرا ممکن است با شکسته شدن کفشک‌ها، قاب وزنه از محل خود جابجا شود.

انواع وزنه در آسانسور

همان‌طور که پیش‌تر نیز با مفهوم و چیستی وزنه تعادل آشنا شدیم، این مهم مسئول حفظ بالانس و تعادل آسانسور هنگام کار است تا مسافرین بهترین تجربه را از آن کسب کنند. اما این کار معمولاً به‌راحتی صورت نمی‌پذیرد و لازم است به تعداد دفعات زیادی تست و بررسی شود تا از کارکرد صحیح آن اطمینان حاصل کرد.

وزنه تعادل در انواع مختلفی وجود دارد که درونشان از چدن، سرب یا بتن تشکیل می‌شود و سپس با روکشی از جنس پلاستیک یا فلز پوشش داده می‌شوند تا در هنگام اتفاقاتی نظیر پاراشوت کردن آسیبی نبینند و از مسیر خود خارج نشوند.

شما می توانید برای اطلاع از ویژگی های انواع وزنه تعادل آسانسور با کارشناسان ما در جنرال کابین با شماره های  46860034-021 و  46860024-021 و 9674102-0912  تماس بگیرید.

نیاز به خدمات ما دارید ؟

اطلاعات خود را ثبت نمایید ما در سریع ترین زمان ممکن با شما تماس خواهیم گرفت

[contact-form-7 id="4882" title="فرم درخواست خدمات"]
سبد خرید